Tempfli M. Szilárd, az új főépítész

2022. július 1-től így új főépítészünk lett Tempfli M. Szilárd személyében.

Szilárd 2012-ben szerezte meg a diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki karán, és azóta is aktív tervezőként működik, emellett műszaki ellenőri és építésügyi műszaki szakértői feladatokat is ellát. Korábban kormányhivatalban és építésfelügyeleti hatóságnál is dolgozott, tehát a szakma több területén is vannak tapasztalatai. A legaktívabb mégis a tervezésben, Mogyoródon is több lakóház az ő elképzelései nyomán épült. 

 

“Tervezőként a lakóházak, társasházak, lakóparkok és közintézmények a fő profilom. Fiatal korom ellenére büszkén mondhatom el, hogy Fóton például egy 4 csoportos, 100 férőhelyes óvodát, illetve egy másik településre egy 16 tantermes iskolát is terveztem. A legközelebb az 56-os emlékművek állnak hozzám, melyeket Nógrád megyébe, Legéndre, Alsópeténybe és Nőtincsre és Nógrádsápra álmodtam meg. Itt sokkal nagyobb volt a szabadságom, és kiélhettem a kreativitásom” – fejtegette Szilárd.

“2016-tól Fóton dolgoztam, kezdetben a főépítész segédjeként, majd 2018-ban letettem a főépítészi vizsgát, és azután főépítészként működtem ott 1,5 évet. Mogyoródot ekkor ismertem jobban meg, illetve az egyre több helyi megbízásom révén. Örömmel jöttem ide főépítésznek. Tisztában vagyok a települést leginkább foglalkoztató kérdésekkel, a nemrég bevezetett építési tilalommal. Elkötelezett vagyok a műemlékvédelem iránt, a diplomamunkámat is ezen a területen készítettem, és a most készülő doktori disszertációm pedig a magyar királyi honvédségi laktanyák építészetelméletéről szól. Szeretem és fontosnak tartom az épített örökséget, ugyanakkor azt vallom, hogy egy településnek fontos, hogy növekedni tudjon, ha emellett lakható és fenntartható is tud maradni. Fontosnak tartom, hogy egy település magán viselje az adott kor építészeti jellegzetességét, ettől lesz színesebb és értékesebb, a régi korok hagyatékainak megőrzése mellett.”

Ennél azonban többet is tervez: a lakosságot is bevonná a településfejlesztési folyamatokba.

“Fontos, hogy olyat tervezzünk, arra haladjunk, ami a lakosságnak is megfelel, épp emiatt szeretnék építészeti esteket szervezni – mint azt Fóton is tettem – , ahol a lakókkal együtt beszélnénk át a a település feljődésével és jövőjével összefüggő fontosabb kérdéseket, amelyeket majd én a testület elé viszek” – fejtegette.

Borítókép: Isza Ferenc

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük