A sport összekovácsol – a hullámvölgyekben is – Farkas Tamás évértékelője

A sport összekovácsol – a hullámvölgyekben is - Farkas Tamás évértékelője

„Az idei év nem az eredményekről lesz emlékezetes – mindazon túl, hogy nagyon szépen sportoltak a csapataink és egyéni sportolóink is –, hanem arról, hogy az egyesületen belül micsoda odaadással, kitartással és a rendkívüli helyzethez való példás alkalmazkodással működtek szakosztályaink” – hangsúlyozta Farkas Tamás, a Mogyoródi Községi Sportkör elnöke, aki büszkén mesélt a kihívásokkal teli 2020-as évről.

Mérkőzések nélkül is edzésben maradnak

– A sportági szövetségek iránymutatásai szerint felfüggesztettük azokat a versenyeket és bajnokságokat, ahol idegenek vannak. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósítása zajlik jelenleg is. Nagyon fontos azonban, hogy az edzések folytatódnak – kisebb-nagyobb átalakításokkal. Például széthúztuk valamelyest a csapatainkat, hogy egy időben, egy helyen ne legyenek túl sokan. Bár a mérkőzéseket halasztjuk, később pótoljuk be, de ez nem azt jelenti, hogy – fokozott egészségmegőrző intézkedések mellett – ne lennének edzések. Így történik a téli teremlabdarúgás esetében is: a torna nem kezdődik el, de edzések továbbra is vannak – mondta a Mogyoród KSK elnöke, aki igazán fontosnak tartja a rendszeres sport egészségre gyakorolt hatását.

Bajnokok az összetartásban

Az edzéseken tehát fokozottan figyelnek az egészségügyi előírásokra: távolságot tartanak más közösségektől, csak egészséges állapotban érkeznek az edzésekre, zárt kapuk mögött sportolnak (kísérők, szülők, vendégek nem mehetnek be a pályára) és kiemelten ügyelnek a kézhigiéniára. Mindebben együttműködő partnerük a sportlétesítmény üzemeltetője, a Mogyoród Non-profit Kft.

– Még az első hullám idején készítettünk egy nyilatkozatot arról, hogy milyen kockázattal jár a közösségben való edzés, amit minden sportolónk aláírt, hiszen az ezzel járó rizikóval mindenki tisztában van. Ezek a nyilatkozatok továbbra is érvényesek, és ha bárkinek bármilyen problémája adódik, akkor a papíron megjelölt személyeket kell értesíteni – emelte ki Farkas Tamás, aki az immár hagyománynak számító sportbálon szokta összefoglalni az eredményeket, büszkeségeket, ám az idei bál elmaradt, s az eredmények sem gólokban, érmekben, trófeákban mérhetők, hanem a csapatok összetartásában, a sport összekovácsoló erejében. Mindez alapján a mogyoródi sportolókat bajnokoknak nevezhetjük.

Állóképesség: online is

Mint megtudtuk, a koronavírus-járvány első hulláma arra ösztönözte az edzőket és a sportolókat, hogy online formában folytassák a munkát. Farkas Tamás meglepődve és meghatottan tapasztalta, hogy igenis hiányzik a sport az embereknek, és ha kell, új eszközöket is bevetnek arra, hogy az edzés része maradjon az életüknek.

Ki-ki leírta vagy online beszélgetés során osztotta meg a feladatokat a különböző korosztályokkal, s ők fényképeken mutatták be, hogyan teljesítették a – sokszor játékos – küldetéseket. A technikai feltételeknek, az edzők és a sportolók digitális jártasságának hála, jól működtek az online edzések.

Sportorientáció az alsós tanulóknak

A kihívásokkal teli körülmények között is szervezett módon működik az iskolai sportorientáció. – Évekkel ezelőtt kezdtük el az együttműködést a Szent László Általános Iskolával. Ennek keretében, heti kétszer sportos foglalkozásokat tartunk az alsós évfolyamoknak. Idén szeptembertől írásos megállapodás keretében a tornaórákra is bemegyünk. A KSK több sportágban is tart mozgásfejlesztő edzéseket, ahol az adott sportágakra jellemző mozgáskoordinációt sajátíthatják el a diákok. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet az iskolaigazgatónak – mondta Farkas Tamás.

Kiemelt fotó forrása: Farkas Tamás

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük