Sikerélményt ad a birkózás a junior magyar bajnok Szabó Nikolettnek

Testnevelő tanára, későbbi edzője, Kéri Zoltán látta meg a tehetséget Nikiben és hívta el egy edzésre. A lány azonnal beleszeretett a birkózásba. A szeptemberben junior magyar bajnokságot nyert magyar válogatott Szabó Nikolett már a világbajnokságra készül.

Hamar látszott a tehetség

Tíz éves volt Szabó Nikolett, amikor a testnevelő tanára hívására lement egy birkózó edzésre. Ott is ragadt. Hetente három edzést tartott Kéri Zoltán, Niki gyorsan fejlődött, hamar látszott, hogy tehetséges. A középiskolát már egy budapesti sporttagozatos gimnáziumban járta, akkor már heti négy edzése volt. A legnehezebbnek ezt az évet ítélte Niki, hiszen a járvány miatt nem nagyon volt edzésük, itthon, egyedül kellett készülnie.

– Márciusban tartották a válogatókat a világversenyekre – mondja Nikolett. Ott dőlt el, hogy ki megy a világbajnokságra, de a járvány miatt most minden kérdéses. Az Európa Bajnokságot már lemondták, a világbajnokság decemberben lenne Szerbiában. Én még reménykedem, hogy megtartják, és így is készülök.

9 évet várt a díjra

A szeptemberben Orosházán megtartott junior Magyar Bajnokságon Niki az 59 kilós súlycsoportban indult.

– A junior mezőny 5 éve ugyanaz, szóval jól ismerjük egymást. Amikor megtudtam, hogy ki lesz az ellenfelem, már tudtam, hogy meglesz a bajnoki cím és így is lett. Kilenc évet vártam erre a díjra és most nagyon boldog vagyok. – mondja büszkén Szabó Nikolett.

A birkózásnál nem csak fizikai, szellemi sport is. Nem elég testileg felkészültnek lenni, fejben is ott kell lenni egy-egy versenyen – árulja el. A kérdésre, hogy a versenyzés alatt hallja-e a külvilágot és tud-e az edzője tanácsaira figyelni – igennel felel. Mindent hallok, a saját edzőm utasításait és az ellenfelet is. Ez azért is jó, mert tudom, hogy mire fog készülni és próbálok úgy technikázni, hogy ne tudja megcsinálni azt a dobást, amit az edzője mond neki. – neveti el magát Niki.

Amikor kell, 6 kilót is ledob

Niki nem bánja, hogy a sport miatt kevesebb a szabadideje. Azt mondja, hogy a siker mindenért kárpótolja. – A versenyek előtt nagyon oda kell figyeli az étrendre, hiszen meghatározott súlycsoportban versenyzek. Volt már olyan, hogy egy hét alatt hat kilót kellett fogynom, ilyenkor nem eszem, nem iszom. Tudom, hogy ez nem a legjobb megoldás, de úgy érzem, hogy most még tudom ezt csinálni, nekem egyszerűbb így tartani a versenysúlyt – neveti el magát.

A magyar válogatott Niki a Fradi színeiben sportol. A gimnázium után a Pécsi Tudományegyetem sport és rekreáció szakára jelentkezett, ahova levelező tagozatra jár, így több ideje jut az edzésekre.

Amikor azt kérdezem, hogy mivel ajánlaná ezt a sportot a fiataloknak: gondolkodás nélkül rávágja: – A birkózás örömöt ad. Fejleszti az ügyességet és megadja az alapot arra, hogy bármelyik sportban jó lehess. És nem utolsó sorban játékos.

Kéri Zoltán nagyon büszke egykori tanítványára. A birkózó edző 33 éve foglalkozik az utánpótlással, a pályafutása alatt körülbelül 300-400 gyerek került ki a keze alól. Mogyoródon 28 éve dolgozik földrajz és testnevelő tanárként, valamint edzőként.

Az edző így emlékezik Szabó Nikolett felfedezésére: – A testnevelés órákon láttam rajta, hogy tehetséges. Jó koordinációs képességekkel rendelkezett, fizikailag is jó adottságai voltak és nem utolsó sorban nagyon szorgalmas lány. A birkózásnál az sem hátrány, hogy Niki bár szerény, elég vagány. Tízévesen jött le az első edzésre és két év múlva serdülő magyar bajnok lett.

Kéri Zoltán már négy válogatottat nevelt ki a magyar birkózó sportnak. Sőt, volt olyan, hogy junior Európa bajnokságon két mogyoródi, Mertse Ádám és ifj. Kéri Zoltán is indult – emlékezik. – Ne feledkezzünk el Slesz Gabrielláról sem, aki válogatottként küzdhet az olimpiai kvalifikációs EB-n, talán össze is jön Tokió. Amúgy Gabi tíz éves kora óta nyeri a Magyar Bajnokságokat, már ő sem tudja hányszor lett bajnok, de minimum 20-szor. A birkózás nem tartozik a divatsportok közé, ez rétegsport – folytatja Kéri Zoltán.  Szerencsére most is van 22-23 gyermek, akik lelkesen lejárnak az edzésekre. A birkózást iskolás kortól ajánlom, hiszen remekül fejleszti a koordinációs képességeket, a gyorsaságot, a fizikai állapotot, a mentális képességeket. Most is látok tehetségeket. Van két kiemelt képességű gyerek, akik még sokra vihetik a birkózó sportban – mondja az edző.

Kéri Zoltánt ma már 28 éves fia, ifjabb Kéri Zoltán is segíti az edzéseken. Zoltán több mint tízszer lett Magyar Bajnok és világversenyeken is többször bekerült a legjobb öt közé. Együtt még koncentráltabban tudnak figyelni a srácokra.

 

 

 

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük