22 éve hagyott itt minket Juhász Jácint

22 éve hagyott itt minket Juhász Jácint

Hosszú betegségét alázattal tűrte, míg január 9-én végleg le nem hunyta a szemét. Juhász Jácint kora egyik legnagyobb színésze volt, nekünk mogyoródiaknak pedig büszkeség, hogy a településünkön született, és itt is nevelkedett egészen 14 éves koráig. A mogyoródi élményekből is táplálkozott, amikor megformálta Kertész Ákos Makrájának címszerepét 1972-ben. A forgatást Endrényi Egon fotózta, az ő képeivel emlékezünk ma, halálának 22. évfordulóján, Juhász Jácintra.

”Jó néhány alakításomban találtam már rokon vonást, de talán a Makra volt az, amiben szinte mindent elmondhattam, ami születésem óta foglalkoztatott, bántott vagy bizonytalanná tett. Amikor kézbe vettem a szerepet és olvasni kezdtem, egyszerre úgy éreztem, hogy ezt nem is kell tanulnom, hiszen ezt tudom, ez velem már megtörtént. Mindent tudtam a szegény, de tehetséges proli megpróbáltatásairól, és ismertem a környezetet is, ahonnan Makra elindult, mert jómagam is ilyenben nőttem fel.” – így fogalmazott Juhász Jácint a Makráról az Ország-Világ magazin 1981.-es számában.

Ez a színészi feladat élete legjobb időszakában 29 évesen találta meg őt, de még idős korában is a sors nagy adományának tekintette, hogy eljátszhatta. S hogy milyen is volt Makra Ferenc, akivel Juhász Jácint így azonosulni tudott?

Makra Ferenc alakjában Péterffy Gabriella szerint három emberi portré sejlik fel: a kisszerű életre vágyó, de többre hivatott fiatalemberé, a középszer nyűgét tudatosan vállaló, majd azt elutasító családapáé, s az összekuszálódott élet helyett a halált választó szeretőé. S mindeközben, az elsőtől az utolsó pillanatig, még az oltár előtt is nagyon, de nagyon egyedül van. Amit Juhász Jácint is megélt, nem is egyszer.

A magányélményt – úgy érzem – otthonról hozom. Ha befejeződött a munka Mogyoródon, félrehúzódtam, olvastam gyerekkoromban. Ha beesteledett, gondolkodtam. Irreális állapot volt, az aznap lejátszódott esetek sokfajta variációját próbáltam ki, hogyan kellett volna tenni, hogyan lett volna jobb. Mikor tizennégy éves koromban Pestre költöztem, éppen ezek a csendes helyek hiányoztak. Fájt, hogy mindig belenéznek az arcomba. Nos, én Makrának abból a magatartásából, óvatosságából indulok ki, hogy » Öcsi, jobb a bolyban maradni.« A kívülrekedővel baj történhetik, azzal megszakítják a kapcsolatokat. Azt kell tennünk, amit elvárnak tőlünk.” – nyilatkozta a film és az élete kapcsolatáról.

A mogyoródi színészlegenda emlékére poroljuk le és olvassuk el Kertész Ákos Makra című könyvét, esetleg nézzük meg az 1972-es filmet Juhász Jácint főszereplésével, de mindenképpen nézegessük meg Endrényi Egon csodálatos képeit, melyek a forgatáson készültek.

A borítókép Endrényi Egon képe. A fényképek személyesen is megtekinthetők a Juhász Jácint Művelődési Házban.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük