Kevés gyerek tér vissza hétfőtől az óvodákba

Kevés gyerek tér vissza hétfőtől az óvodákba

Az összes ovis fele, illetve harmada jár újra hétfőtől Mogyoródon közösségbe.

Hétfőtől újra nyitnak az óvodák és bölcsődék, megkérdeztük hát, hogyan készülnek a mogyoródi intézmények a gyermekek érkezésére. A gyermekek óvodába járása most nem kötelező, az intézmények nyitása egy lehetőség a szülőknek, hogy visszatérhessenek a munkába, ha nem tudnak otthonról dolgozni. 

“A kormányzati döntés után telefonon megkerestük az összes szülőt, és a 180 óvodás harmada, 59 gyerek fog hétfőtől ismét közösségbe járni” – tudtuk meg Szikszai Évától, a Mogyoródi Pillangós és Gesztenyés óvoda megbízott vezetőjétől. – “A fenti oviba (Pillangós) az 5 csoportba 37, a lenti (Gesztenyés) 2 csoportjába pedig 22 gyermek érkezik. Teljes nyitvatartásunk lesz, minden kolléga a saját műszakjában, a saját csoportjában fog dolgozni. A munkabeosztást viszont egy hétre előre készítjük csak el, hiszen bármikor lehet bármilyen változás. A nyár folyamán egy, 1-2 hétig tartó leállást tervezünk, akkor a főzőkonyhát újítjuk fel, és már karbantartási munkálatok is lesznek.”

Az óvodában a dajkák folyamatosan fertőtlenítik a kilincseket, és forgatják a homokot a homokozóban, de a maszk viselése nem kötelező, még a gyerekekkel érkező szülőknek sem.

“Szépen kérek minden szülőt, hogy sem beteg, sem lábadozó gyermeket ne hozzanak oviba, ahogyan akkor se jöjjenek, ha a szűk családból valaki beteg lesz.” – kérte az óvoda vezetője.

A Laura Vicuna Római Katolikus Óvodába hétfőn 31 gyerek jön a 75-ből, a hét végére a számuk 37-re fog gyarapodni, és június 2-tól még 4-5 gyerek fog jönni.

“Van aki már nagyon várta, hogy újra nyisson az ovi, mert vissza kellett mennie dolgozni. Más családokban a kisgyerek kívánkozott vissza” – osztotta meg tapasztalatait Varga Györgyné intézményvezető. –  “A kicsi babások óvatosabbak, jellemzően ők azok, akik otthon tartják a gyermekeket. Eddig a 2 hetes ügyeleti időben a kapuban adták át a szülők azt a 6, majd 9 gyereket, akik igénybe vették az ügyeletet. Ezt a szokást szeretnénk tovább is tartani, az első két hétben mindenképp.”

Mivel kevesebb gyerek lesz, az óvodában 3 helyett 2 csoport fog működni, illetve nyáron ők is bezárnak két hétre, amikor új kerítést építenek.

“Ebben a jó időben már főleg az udvaron vagyunk, felállítjuk a medencénket, és sétákat, kirándulásokat szervezünk, az elmaradt foglalkozásokat nem pótoljuk, majd szeptembertől lesznek újra” – folytatta az óvoda vezetője. – “Sajnos a ballagás, és az azzal járó programok, az oviban alvás is őszre tolódik: előreláthatólag augusztusban lesz.”

A borítóképet Isza Ferenc készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük