Küzdelem a szemét ellen

Küzdelem a szemét ellen

Napjaink egyik legnagyobb kihívása az, hogy mit kezdjünk az egyre nagyobb mennyiségű hulladékunkkal. Kiemelten fontos az egyéni felelősség, ehhez gyűjtöttünk néhány tippet.

A szántóföldeken, erdőkben, erdőszéleken, köz- és magánterületeken, utak mentén egyre több illegális hulladékot raknak le. Az azokat odaszállítók egyre gátlástalanabbak és néha már üzletszerűen végzik jogellenes tevékenységüket.

A kormányhivatal jár el

Küzdelem a szemét ellen

2021. március 16-ig az elhagyott hulladék ügyében a települési önkormányzatok jegyzői folytatták le a hatósági eljárásokat. Ekkor azonban hatályba lépett a Kormány 124/2021. (III. 12.) számú rendelete, mely alapján immáron a területi hulladékgazdálkodási hatóság – Mogyoród esetében a Pest Megyei Kormányhivatal – folytatja le a jogellenesen elhelyezett hulladék ügyében a hatósági eljárásokat. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a települési önkormányzatok nem járhatnak el az illegálisan lerakott hulladék ügyében. Az illegális hulladék bejelentését a Pest Megyei Kormányhivatal felé kell megtenni ügyfélkapun vagy a zoldhatosag@pest.gov.hu e-mail címen.
– “Az Önkormányzat továbbra is szorosan együttműködik a Mogyoród Nonprofit Kft-vel és a civil szervezetekkel a település tisztán tartása érdekében, azonban egyéni felelősség is környezetünk védelme.” – jelentette ki Trabalka Szilvia alpolgármester. – “Mindenkit arra bíztatok, hogy komposztáljon, gyűjtse a szemetét szelektíven, és használja a településünkön lévő sütőolaj-gyűjtőpontot.”

Gyűjtsük a sütőolajat

Rengeteg használt étolaj kerül a környezetbe: a keletkezett 25 000 tonna mindössze 2 százalékát, 500 tonnát gyűjtenek össze az emberek. Pedig a főzés után megmaradt sütőolaj jelentősen szennyezi a környezetet: a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékban a háztartási szeméttel alkot nehezen lebomló elegyet, a csatornahálózatban pedig a természetes vizeinket szennyezi. Egyetlen cseppje akár ezer liter élővizet is tönkretehet. Újrahasznosítva viszont érték: tisztítás után gyakorlatilag teljesen felhasználható, biodízel üzemanyag készül belőle. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 kilométerrel kevesebbet autóztunk volna.

Küzdelem a szemét ellen

Az Önkormányzat és a Biotrans Kft. lakossági használt sütőolaj gyűjtési pontot alakított ki a fogorvosi rendelő mögötti területen. Egy gyűjtőkonténert helyeztek el, melybe jól lezárt műanyag PET palackban vagy az eredeti csomagolásában lehet a sütés után megmaradt olajat leadni. Ezt megtisztítják, és biodízelt készítenek belőle, ami még haszonnal is jár: ezt a bevételt (25 Ft/kg) az önkormányzat az iskola alapítványának a a Mogyoródi Közoktatásért Alapítványnak ajánlotta fel 357/2020.(X.30.) határozatával.

Jótékonykodás a hulladékkal

Akármilyen furcsa, a hulladékot jótékony célra is fel lehet ajánlani: a Fő téren található szív alakú gyűjtőládában műanyag kupakokat gyűjtenek rászoruló gyermekeknek.
“Az első támogatott gyermek az SMA2 betegségben szenvedő Zsákai Lencsi volt, és az ő családjától származik az ötlet, hogy rendszeres legyen a gyűjtés, és folyamatosan támogassuk a rászoruló gyermekeket. Minden évben mást, a lényeg az, hogy mogyoródi legyen” – fejtegette Dráb Orsolya.

Ossza meg másokkal is a cikket!

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Hölgyem/Uram!
    Szeretném megkérdezni, hogy mikor számíthatunk Mogyoródon is hulladék udvarra?
    A lomtalanítás csak évente egyszer van a lakosság a hulladékot szerintem az erdő helyett szívesen vinné egy erre kijelölt helyre.
    Válaszát előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük