Mogyoródra érkeznek a kéményseprők

Mogyoródra érkeznek a kéményseprők

Itt az ideje a kémények ellenőrzésének! Pest megye teljes közigazgatási területén, minden településén a lakossági tulajdonú és vállalkozás székhelyeként be nem jegyzett ingatlanok és a társasházak kéményeinek ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását minden esetben a Katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének szakemberei végzik el. Hétfőtől járják Mogyoródot egy hónapon keresztüé (július 14-ig), egy piros Ford Fusion-nel, melynek rendszáma: KER-623.

A múltban úgy tartották, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ma sincs ez másképp. A tűzmegelőzés és a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzése területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. A szakemberek modern eszközöket, műszereket használnak, és a tűzmegelőzésen túl energetikai-, légellátási-, tüzeléstechnikai-, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfeleket.

Ha nincs semmilyen probléma, egy-egy kémény teljes ellenőrzése maximum 20-30 percet vesz igénybe. Ha a kéményt tisztítani is kell, valamivel hosszabb időbe telik, de a biztonság megéri a ráfordított időt. A munka elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítvány készül, ennek egy példánya az ügyfelet illeti. Ha a tanúsítványon szerepel hibakód, arról szóbeli tájékoztatást is kell kapni, a szakember által jelzett problémát pedig minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig megfelelő szakemberrel kell kijavíttatni. Fontos kiemelni, hogy az 1-es, élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető hibakódok esetében azonban azonnali beavatkozásra van szükség melyet kizárólag igazolt módon lehet csak elvégeztetni szakemberek bevonásával.

Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. A szilárd tüzelésű (fa, szén, olaj) kémények esetében pedig nagyon fontos kiemelni a helyes tüzelési módot és a megfelelő tüzelőanyag használatát. Háztartási hulladékot, PET palackot, gumit, ruhaneműt vagy éppen festett, lakozott bútorlapot, nedves, gyantás fát eltüzelni azontúl, hogy környezetszennyező, a vonatkozó jogszabályok értelmében szigorúan tilos és akár pénzbírsággal büntetendő.

Aki családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet ( vállalkozás), annak a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Noha már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni szakemberrel. Az időpont egyeztetését ezen a linken, vagy a 1818-as telefonszámon, a 9-es, 1-es melléken lehet kezdeményezni. A Katasztrófavédelem kéményseprői a szolgáltatást ingyenesen végzik, semmilyen esetben készpénz nem kérhetnek és fogadhatnak el az ingatlan tulajdonosától, használójától!

Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet (vállalkozást) jegyeztek be – függetlenül attól, hogy az adott ingatlanba tevékenységet nem folytatnak – akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség, melyet kizárólag piaci alapon működő kéményseprőcégtől lehet csak igénybe venni! Ha az ingatlanunkba vállalkozás van bejegyezve és így vesszük igénybe a Katasztrófavédelem munkatársaitól az ingyenes kéményseprést azzal jogszabályt sértünk!

Akkor is kötelező a kéményseprés megrendelése ha a bejegyzett vállalkozás éppen szünetel. Attól függően, hogy milyen tüzelő-fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva egy-, vagy kétévente kell minimum ellenőriztetni, és ezért fizetni is kell. Indokolt esetben természetesen akár a kéményseprő szakember, akár az ingatlan tulajdonosa, használója is dönthet úgy, hogy ennél sűrűbben kívánja igénybe venni a szolgáltatást, tehát a jogszabályban előírt ellenőrzési gyakoriságoktól el lehet térni amennyiben ezt a biztonság úgy kívánja meg. A Katasztrófavédelem honlapján a település irányítószámának megadásával elérhetővé válik azon kéményseprőcégek listája, amelyek jogosultak a tevékenység ellátására, ezek egyikétől kell megrendelni a munkát.

Aki társasházban él és oda nincs cég bejegyezve, ahhoz kérés nélkül érkezik a kéményseprő és két időpontot ajánl fel, amelyben ingyen elvégzi az ellenőrzést. Aki pedig társasházban él, de a lakásába gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ahhoz kijön a kéményseprő megrendelés nélkül, de pénzért dolgozik. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor a teljes munkadíjat, ha a lakás tüzelő-fűtőberendezését közös, úgynevezett gyűjtőkéményére csatlakoztatták, akkor a munka rá eső részét kell kifizetnie, például egy tízlakásos házban a teljes munkadíj tizedét. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint lehetőség van arra, hogy a „váratlanul betoppanó” kéményseprő általi szolgáltatásra nemet mondjunk, ez esetben a szolgáltatás az ezen a linken leírtak szerint vehető igénybe.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.