Társasház épül az ezeréves mogyoródi apátság romjain

Társasház épül az ezeréves mogyoródi apátság romjain

Hihetetlen, de igaz: miután eladták a Kiss Ernő utca 9. számú telek egy részét, most építkezés kezdődött a Klastromdombon, az apátság maradványai, és a szintén örökségi védelem alatt álló régi pincék fölött.

A hatósági vizsgálatról és a további fejleményekről itt olvashatsz.

A Kiss Ernő utca 9. számú telek földje felbecsülhetetlen értéket rejt: a mogyoródi bencés apátság és Báthory Miklós váci püspök reneszánsz kastélyának romjait. Sajnos az évszázadokon keresztül üresen tartott romterületet a 20. század második felében igen felelőtlenül építették be, ami nagyon nagy károkat okozott és igen megnehezíti az ott található, történeti jelentőségű, egyébként kiemelten védett középkori emlékek feltárását, bemutatását. Az apátsági templom alatt vannak a szintén örökség védelem alatt álló nagyon régi pincék, melyeknek mikroklímája egyedül álló Magyarországon: egyedül itt található meg a hideg gomba kultúra. Ezek a ritka kultúrák tönkre fognak menni az építkezés, a csapadék és az egyéb földmunka hatására.

Társasház épül az ezeréves mogyoródi apátság romjain

Csatlakozz a petícióhoz!

A holnapi napon délelőtt 10 órakor régészeti felügyelő tart bejárást a területen, ugyanakkor a mogyoródiak egy petíciót fogalmaztak meg az építkezés leállítása, és a terület önkormányzati tulajdonba vétele érdekében. Aki teheti jöjjön el a Kiss Ernő utcába holnap, és írja alá a petíciót! A kérések a következők lesznek:

1. Mi, Mogyoródiak aláírásainkkal kérjük és követeljük, hogy a helyszínen való építkezést állítsák le és állítsák vissza eredeti állapotába a területet.
2. Mi mogyoródiak aláírásainkkal kérjük, hogy Mogyoród Nagyközség Önkormányzata minden jogi eszközt megragadva tegyen meg mindent, hogy az 1000 éves örökségünk ne vesszen el és kerüljön vissza Mogyoródhoz és vizsgálja meg, hogy ez a kiemelten védett terület, hogy kerülhetne Önkormányzati tulajdonba, ehhez biztosítson anyagi forrást.
3. Azt szeretnék, hogy Mogyoród Nagyközség Önkormányzata, tegyen eleget a mogyoródiak kérésének és együtt segítve szerezzük vissza örökségünk kincsét. Az ezeréves múltunk és annak kultúrájának gyökeret adó helyszínét.

Ossza meg másokkal is a cikket!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük