Vizsgálat a Klastromdombon: az építkezés leállítását javasolják

Vizsgálat a Klastromdombon: az építkezés leállítását javasolják

Mindössze négy nap alatt felépült egy négylakásos társasház alsó szintje a Klastromdombon, az ezer éves mogyoródi apátság és Báthory Miklós reneszánsz kastélyának romjai fölött. A hétfői hatósági vizsgálaton a régészek arra kérték az építtetőt: amíg nem születik döntés arról, hogy folytathatja-e, függessze fel az építkezést.

Többtagú bizottság látogatta meg hétfőn délelőtt a Klastromdombon folyó építkezést: Paulovics Géza polgármester és dr. Fila László jegyző mellett jelen volt a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi főosztályától egy régészeti szakértő, a Miniszterelnökség szakértője, és a Gödöllői Építésügyi Osztály küldöttsége. Az egyeztetést az utcán ácsorogva követte a helyi lakosok nagyobb csoportja, közöttük a frissen épített társasház alatti pincék tulajdonosai.

Vizsgálat a Klastromdombon: az építkezés leállítását javasolják

Régészeti leleteket ástak ki

Miután kijöttek, Paulovics Géza megerősítette: egy négylakásos társasház építése zajlik a Kiss Ernő utca 9. telek udvarának hátsó részén, az építési naplót szeptember 30-án nyitották meg. Ehhez képest rekord gyorsasággal dolgoztak: ugyanis az egész alsó szint elkészült már, most épp a födémnél tartanak.
Több probléma is felmerült a hatóságok vizsgálata alatt, többek között az is, hogy a szabályok szerint egyeztetniük kellett volna az Örökségvédelemmel, mielőtt harminc centinél mélyebbre ásnak. Itt ugyanis értékes régészeti leletek találhatók, a most kitermelt földben is – fejtegette a polgármester. – A hatóságok megkérték az építtetőt, hogy egyelőre függesszék fel a munkálatokat, amíg a vizsgálat eredményét meg nem kapják. Ez azonban csak javaslat, nem kötelező, csak ajánlatos követniük.

Vizsgálat a Klastromdombon: az építkezés leállítását javasolják

Apátság és kastély a Klastromdomb mélyén

A páratlan panorámájú telek alatt felbecsülhetetlen érték rejtőzik: az ezer éves mogyoródi bencés apátság, illetve Báthory Miklós váci püspök reneszánsz kastélyának romjai.
A Képes Krónika szerint László herceg a Salamon királlyal a Mogyoród-hegy közelében vívott csata előtt megfogadta, hogy győzelme esetén azon a helyen egyházat alapít Szent Márton tiszteletére, és a király legyőzése után ezt teljesítette is. Az Árpád-kori apátságot 1481-ben bezárták, majd a 15. század legvégén Báthory Miklós váci püspök épített ott kastélyt reneszánsz stílusban. Ezek a területek évszázadokon keresztül üresen álltak, majd a 20. század második felében parcellázták és építették be őket. Ez azóta jelentősen megnehezíti az ott található, történeti jelentőségű, egyébként kiemelten védett középkori emlékek feltárását, bemutatását. Az apátság maradványait a Klastrom-dombon a Kiss Ernő utca 9-11. telkeken, sajnos már csak erősen bolygatott állapotában Kvassay Judit 1986-1987-ben végzett szondázó (nem teljes) feltárása alapján ismerjük.

Vizsgálat a Klastromdombon: az építkezés leállítását javasolják

Sérülékeny pincék

Az telek hátsó része alatt vannak a szintén örökség védelem alatt álló nagyon régi pincék, melyeknek mikroklímája egyedül álló Magyarországon.
Százötven éve van a családunk tulajdonában az ingatlan alatti hegyben húzódó pince. A többi mogyoródi pincéhez hasonlóan ez is vájt falú, bort és terményeket tartunk benne. Különlegessége a hideg érlelő gomba, amely csak a mogyoródi pincékben él meg, és kitűnő a bortermeléshez – fejtegette Kamarás István, a földterület alatt húzódó egyik pince tulajdonosa. – A nyolcvanas években, amikor itt régészeti kutatások zajlottak, szigorúan kikötötték, hogy a telkeken hova épülhetnek házak. Mi már azt is megérezzük a pincében, ha felettünk ásnak egy gödröt, tartok tőle, hogy egy egész társasház és az ezzel járó terhelés visszafordíthatatlan károkat fog okozni a tulajdonomban.

Vizsgálat a Klastromdombon: az építkezés leállítását javasolják

Tíz évvel ezelőtt ráadásul már történt egy baleset: a Babicz-pince felújítása során beszakadt a mennyezet, és a felettük lévő ház hátsó udvarának egy része beszakadt – még szerencse, hogy éjszaka volt, és nem esett senkinek baja.
Az apátsági templom és a pincék között, illetve a Szent László tér között egy barlang rendszer húzódik, melyekről sok idős ember tudna beszámolni. Ezek feltárása régebben azért nem volt lehetséges, mert csatorna hiányában a szennyvíz sok esetben elárasztotta a rendszert.

Megváltoztak a szabályok

S hogy miért történhetett meg mindez?
Ez a mostani eset a szabályozások megváltozása miatt történhetett meg. 2013 óta ugyanis 300 négyzetméter alapterületű építkezés alatt nem kell építési engedélyt kérni, elegendő csak bejelenteni az építkezést. Az, hogy minden a szabályok szerint történjen, az építtető és a tervező felelőssége. Mivel nincs előzetes engedélyezés, így nem csak az önkormányzat, de még a szomszédok sem tudnak előre az építési tervekről. Amennyiben viszont valami nem felel meg az előírásoknak, azért szigorú büntetés jár, a fennmaradási engedély intézménye megszűnt, sokkal könnyebben rendelnek el bontást, és a teljes helyreállítási költség az építtetőt, illetve a felelősségbiztosítását terheli – mondta el Paulovics Géza.
Felmerült az a kérdés is, hogy a mindenkori önkormányzat miért nem jegyzett be elővásárlási jogot ezekre az egész mogyoródi identitást meghatározó történelmi értékeket rejtő ingatlanokra.

Vizsgálat a Klastromdombon: az építkezés leállítását javasolják

Sajnos nem áll olyan jól a kasszánk, hogy családi házakat tudjunk venni, és ez nem is feladata az önkormányzatnak – szögezte le a polgármester. – Aki rendelkezik helyismerettel, az tudja: a Klastromdombon nem lehet akárhova építkezni. Az ingatlan tulajdoni lapján is jelölték, hogy régészetileg védett a terület, az építtető kötelessége lett volna egyeztetni a hivatalokkal.

Csatlakozz a petícióhoz!

A mogyoródiak egy petíciót fogalmaztak meg az építkezés leállítása, és a terület önkormányzati tulajdonba vétele érdekében.
A kérések a következők:

1. Mi, Mogyoródiak aláírásainkkal kérjük, hogy a helyszínen való építkezést állítsák le és állítsák vissza eredeti állapotába a területet.
2. Mi mogyoródiak aláírásainkkal kérjük, hogy Mogyoród Nagyközség Önkormányzata minden jogi eszközt megragadva tegyen meg mindent, hogy az 1000 éves örökségünk ne vesszen el és kerüljön vissza Mogyoródhoz és vizsgálja meg, hogy ez a kiemelten védett terület, hogy kerülhetne Önkormányzati tulajdonba, ehhez biztosítson anyagi forrást.
3. Azt szeretnék, hogy Mogyoród Nagyközség Önkormányzata, tegyen eleget a mogyoródiak kérésének és együtt segítve szerezzük vissza örökségünk kincsét. Az ezeréves múltunk és annak kultúrájának gyökeret adó helyszínét.

Ossza meg másokkal is a cikket!

1 hozzászólás

 1. A Helyi Építési Szabályzatot az Önkormányzat megbízásából készítette a tervező, majd a Szabályzatot az Önkormányzat hagyta jóvá.
  Meglehet : a Klastrom-domb a Szabályzatban valóban kiemelten védett régészeti lelőhely.
  Elképesztő látni a régészeti munkarészben a Kiss E. utca 9a-11 telkeken a Klastrom romfalait, ennek dacára a Szabályozási Terven az “Lke1 lakóövezet”, tehát beépíthető megjelölést: ez megmagyarázhatatlan !!!
  Hogy lehet beépíthető lakóövezetbe sorolni egy Szt. László kora beli épület területét ???
  A Kormányhivatal ez alapján – régészeti munkarész mentén akár – jogosan veheti tudomásul a “bejelentés alapján” megkezdett építkezést .
  “Szerencsére” nem készült régészeti munkarész… Lebontandó !!!
  Az Önkormányzat csak önmagát okolhatja :a Szab. Tervben kijelölhette volna akár pl.közparknak is az érintett telkeket, – attól még nem kell megvásárolnia !
  Ez még Debrecenben is fáj !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük