Így mulattak a kicsik a farsangon

Vidáman telt a farsang a Pillangós óvodában, annak ellenére, hogy az idén a járványhelyzet miatt nem tudtak együtt ünnepelni a csoportok.

Nem maradhatott el a farsang a koronavírus miatt a Mogyoródi Pillangós óvodában, bár az idén egy kicsit másképp telt, mint az elmúlt években.

“A kialakult vírushelyzet miatt, a csoportok külön-külön készültek erre a napra. A gyerekekkel közösen számoltuk mennyit kell aludni a farsangig. Már az előző hetekben díszbe öltöztettük az aulát, a folyosót és a csoport-szobát is, különféle álarcokkal, maszkokkal, girlandokkal. A gyerekek maguk választották ki, hogy milyen állatos álarcot szeretnének készíteni, festeni, díszíteni. Kézműveskedés közben, az „Itt a farsang áll a bál” című dallal hangolódunk erre az alkalomra.
Tanultunk vicces verset, „Bolond bál” címmel.” – számolt be az előkészületekről Győrfi Márta.

Farsang napján mindenki jelmezben érkezett a csoport-szobába. A gyülekezés és reggeli után kezdetét vette a mulatság.

“A felvonuló gyerekek között, láthattunk hercegnőket, hableányokat, űrhajóst, sárkányokat, cicákat, rendőrt, a lecsó mesét. Érdekes és izgalmas játékok következtek: fánkevő, szörpivó verseny, seprű táncoltatás székfoglaló játék, táncolás. A gyerekek örömére, Éva néni, az óvónénik és a dadus nénik is átváltoztak. A délelőttöt, a felnőttek vírusűző-tánca zárta, mindenki örömére. Kellemesen és vidáman telt a napunk. Várjuk, hogy jövőre is együtt mulathassunk!” – zárta szavait az óvodapedagógus.

Ezek a képek az óvodai mulatságon készültek.

A 2020-as év utolsó zavartalan ünnepe a farsang volt. Ha nosztalgiázni szeretnétek, a nyugdíjas farsangról készült beszámolónkat itt találja, az iskolások ünnepségéről és a “Kalózok és Tengerészek” jótékonysági bálon készült riportunkat pedig itt olvashatja újra.

Farsangi kisokos
A farsang, évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, melyet évszázadok óta az evés-ivás, jelmezes felvonulás jellemez, jellegzetes étele pedig a fánk. Vízkereszttől hamvazószerdáig tart és a tavaszvárás ősi örömünnepe. Ezt a népszokást Magyarországon, a középkorban honosították meg. A bálokban, elsősorban a párválasztásnak volt nagy szerepe és az udvarlás legfőbb ideje, időszaka volt a paraszti életben.

(Borítókép: Mogyoródi Pillangós Óvoda. A gyermekekről megjelent fotók a szülők aláírásos beleegyezésévél történt.)

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük