Legyél te is véradó

Három ember életét mentheti meg az, aki vért ad, ráadásul a legújabb tanulmányok szerint a saját egészségének is jót tesz. Mogyoródon január 12-ikén az Egészségházba várják a véradókat.

A gyógyítás számára nélkülözhetetlen a vér: műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, és vérkészítmények előállításához is használják. Nem mindegy persze az sem, hogy milyen vércsoport áll az orvosok rendelkezésére: a 0-sok mindenkinek adhatnak, de csak 0-soktól kaphatnak, míg az AB mindenkitől kaphat, de csak AB vércsoportúnak adhat. Előfordul, főleg nyáron, vagy több napos ünnepek után, hogy egy-egy vércsoportból átmenetileg csökken a készlet, ilyenkor először a tervezhető műtéteket halasztják el.

Egy egység vér sokmindenre elég

Az országban naponta 8000 egységnyi készlet szükséges, melynek előállítása egyre nehezebb: ezért is nagyon fontosak az önkéntes véradók. Egy véradás során 15 perc alatt 4,5 deciliter vért vesznek le, amely nem nagy megterhelés egy egészséges szervezet számára. Az egészséges vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet!

Maguknak is jót tesznek a véradók

A véradók nem csak másokkal, de magukkal is jót tesznek: egy tanulmány szerint őket kevésbé érinti a szívinfarktus vagy a stroke. Ez nem csoda, hiszen maga a véradás nagyon előnyös folyamatokat indít be a szervezetben. A levett vér arra készteti a vérképző szervezek, hogy új, friss vért képezzenek, ezzel megújítva a szervezetet. Ráadásul a véradás során orvosi vizsgálaton és több szűrővizsgálaton, például HIV, a Hepatitis-B, a Hepatitis-C, szifilisz teszten is átesnek, tehát nem csak akkor látja őket orvos, amikor betegek, rendszeresen ellenőrzik egészségi állapotukat.

Arra bíztatunk hát mindenkit, hogy menjen és adjon vért, a mások és saját maga egészsége védelmében! Ne feledjétek a dátumot: január 12-én az Egészségházban találkozunk!

 
A véradás feltételei
– 18-65 éves kor
– kifogástalan egészség, amit a helyszínen elvégzett rövid orvosi vizsgálat is igazol
– 50 kg-nál nagyobb testsúly
– személyi okmányok, a TAJ- kártya, a lakcímkártya és a személyi igazolvány
– esetleges tetoválás és a testékszer készíttetését követően fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki véradó lehessen

A borítóképet a Pixabay készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük