Lehet-e égetni Mogyoródon?

Lehet-e égetni Mogyoródon?

Közeleg a tavasz, halmozódik a kertben a zöldhulladék, és még a karácsonyfákat sem vitték el minden porta elől. Méltán merül fel a kérdés: lehet-e most avart és hulladékot égetni, avagy másképp kell a kertünk tisztaságát fenntartani?

A kérdésre a válasz egyértelmű: nem, az égetés helyett más módon kell a kertben felhalmozódott avartól és hulladéktól megszabadulnunk.
Tavaly, a veszélyhelyzet idejére – ideiglenesen – a szabályozási hatáskör az önkormányzatok polgármestereinek a kezébe került, amelynek eredményeként a veszélyhelyzet megszűnéséig önkormányzati rendeletben szabályozhatnák az avar és kerti hulladék égetésének feltételeit.

Lehet-e égetni Mogyoródon?
Füst borítja el Mogyoródot / Fotó: Szabó-Jillek Ádám

A mpgyoródi önkormányzat azonban nem él ezzel a lehetőséggel, és nem szabályozza saját hatáskörben az avar és kerti hulladék égetését, tehát az országos rendelkezések alapján kell mindenkinek eljárni. A levegő védelméről szóló kormányrendelet és az Országos tűzvédelmi Szabályzatról szóló belügyminiszteri rendelet szerint viszont TILOS égetni a kertben.
Aki mégis tüzet gyújt, az jelentős, 10 000 Ft- 1 000 000 Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat. Ha valaki több szabálytalanságot is elkövet, akkor halmozódni fog a bírság összege.

Lehet-e égetni Mogyoródon?
Az égetés helyett a komposztálást javasolják a szakemberek / Fotó: Pixabay

Helyette a komposztálást javasolják, mint modern és környezettudatos megoldást. Minden növényi rész komposztálható, még a diófa levele is, és tavasztól a zöldhulladék szállítás is beindul a közszolgáltató által. Léteznek komposztáló telepek, amelyekre a zöldhulladék beszállítása is lehetséges.

A karácsonyfákkal kapcsolatban a Zöld Híd Kft. mindenki türelmét kéri: a gyűjtés még nem fejeződött be, el fogják vinni mindenhonnan.

Borítókép: Szabó-Jilek Ádám mogyoródi fotóriporter archívumából

Ossza meg másokkal is a cikket!

2 hozzászólás

 1. Ez mind nagyon szép, de mi legyen a beteg növényekkel? Abból nem ajánlott komposztot csinálni, mert továbbterjeszti a bajt, hiszen még a tankönyvekben is az égetést tekintik az egyetlen megoldásnak. Nyilván aki ezt az égetési tilalmat kitalálta, még életében nem művelt kertet, vagy földet!

 2. Nem értem a rendelet lényegét.
  Mogyoród zöldövezetben van, ahol a fák, bokrok maguk termelik a száradt ágakat, leveleket.
  Mióta ember él a földön ezeket felhasználja tüzelésre, főzésre.
  Évi több köbméter zöldhulladékot nem lehet komposztálni, kiszórni, kezelni, keverni. Egy részét igen, de ehhez gépek kellenek, idő, munkaerő. Mit kezdjek 6 köbméter kerti hulladékkal? Zacskózzam be? És van olyan, akinek ettől lényegesen több keletkezik.
  Most ott tartok, hogy kénytelen vagyok kerti gépet venni egy csomó pénzért, zsákokat vásárolni, mert szerintem átgondolatlan döntést hozott az önkormányzat. Helyesen tárolt kerti hulladék nem okoz légszennyezést, hiszem a komposzátlás, vagy rothadás is csak lassú égés, mit tudjuk.
  Hol volt valaha is az emberiség történelmében olyn, hogy megtltották volna a szabadtéri tűzgyújtást?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük