Ilyen szép lett az új templomtető

Ilyen szép lett az új templomtető

Gyönyörű új tetőt kapott a Szent Mihály Főangyal Plébániatemplom. A felújítás széles körű összefogással és támogatással valósult meg.

A műemléki védelem alatt álló Szent Mihály Főangyal Plébániatemplomunk felújítását folyamatosan végzi katolikus egyházközségünk. Az elmúlt években halaszthatatlanná vált a tető rendbehozása is, mivel a tartószerkezet meggyengült, a palafedés elöregedett, amely beázást okozott és balesetveszélyt jelentett. A tervezett tetőfelújításhoz még 2017-ben elkészültek a hatósági engedélyes tervek, melyek jóváhagyásával 2018 elején kiadásra került az örökségvédelmi építési engedély. Ezután kiviteli tervek készítésére és kivitelezői árajánlatok bekérésére került sor, amelynek eredményeképpen 2018 végén a legjobb ajánlatot adó Jenesson Kft-vel egyházközségünk, illetve a Váci Egyházmegye megosztva kötött építési vállalkozási szerződést.

Ilyen szép lett az új templomtető
Cserépre cserélték a régi palatetőt
Fotó: Morvai Balázs

A felújítási munka 2019. év elején kezdődött meg műszaki ellenőrzés és tervezői művezetés mellett, amely során felújították és megerősítették a tető tartószerkezetét, valamint cserépre cserélték az elöregedett és rossz állapotú palafedést. Lecserélték a teljes bádogozást és vízlevezető rendszert, a villámhárító rendszert, valamint a megoldották a padlás belső világítását és közlekedő felületeket alakítottak ki. Továbbá a tető alatti párkányt is felújították, a templomépület főhomlokzatát és tornyát újrafestették, a kereszthajó kupolája fölé új kereszt került. A vállalkozó az építés kivitelezési munkákat 2019. november elején készre jelentette, majd rövidesen megtörtént a műszaki átadás‐átvétel.

A beruházás teljes költsége összesen 65,13 millió Forint volt. Ebből a tervezés költségei bruttó 2,13 millió Forintot tettek ki, amelyet a Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány finanszírozott. A kivitelezés összesen bruttó 61,24 millió forintba került, amelyhez még hozzájött egy 1,76 millió Forintos tétel, a kötelezően előírt mérnöki szolgáltatás díja.

Ilyen szép lett az új templomtető
65 millió forintért szépült meg a műemléki templom teteje
Fotó: Morvai Balázs

A pénzügyi forrást részben a Magyar Állam biztosította, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásként 29,74 millió Forint értékben az EGYH-KCP-18-P-0057 és az EGYH-KCP-17-P-0161 számú pályázati projektek keretében. Az egyházközségi gyűjtést, mely két helyre érkezett meg híveinktől, az alábbiak szerint használtuk fel: a kivitelezői előleg bruttó 7,43 millió Forint összegét a ugyancsak az alapítvány közreműködésével, 5,83 millió Forintot pedig a plébánia pénztárából fizethettünk ki. Mogyoród Nagyközség Önkormányzata további 20 millió Forinttal támogatta a felújítást.

Katolikus egyházközségünk, de az egész község nevében is, hálásan köszönjük a Magyar Állam és Mogyoród Nagyközség Önkormányzata, valamint minden, az alapítványon keresztül vagy közvetlenül a plébániának adományozó magánszemély és cég támogatását!

Ugyanakkor ez a komoly fejlesztés nem valósulhatott volna meg több vezető, munkatárs és szakember hathatós személyes közreműködése nélkül:

  • Tóth József Miklós, plébános atya, aki a beruházás gazdájaként felelősen vitte a projektet;
  • Dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök és Molnár Vajk, egyházmegyei főépítész, akik az állami támogatás igénybevételében vettek részt;
  • Paulovics Géza, polgármester és a tisztelt képviselők, akik a jelentős önkormányzati támogatást biztosították;
  • Hrágyel Ágnes, kuratóriumi tag, aki lebonyolította az alapítványi közreműködést és többekkel együtt fáradságot nem kímélve végezte az adományok gyűjtését;
  • Varga N. Dániel és Besey László, építész-, illetve statikus tervezők, akik a kivitelezési munkák megvalósítása során is hatékony szakmai segítséget nyújtottak;
  • Jenes Tibor, ügyvezető és Egyed János, műszaki vezető, illetve a kivitelező cég többi munkatársa, akik nagy szakértelemmel végezték el az építési feladatokat;
  • Rutkai Gyula, egri díszítő bádogos, aki a szép új tetőkeresztet készítette;
  • és nem utolsó sorban Varga Nándor, műszaki ellenőr, aki nagy türelemmel fogta össze és felügyelte a szakmai munkát.

Köszönjük munkájukat és mindenki más segítségét, aki bármivel is hozzájárult katolikus templomunk újabb színvonalas megújításához! Mindannyian örömmel tekinthetünk erre a közös munkára és annak nagyszerű eredményére, így azt kérjük, hogy Isten áldásával egész Mogyoródon több hasonló sikeres összefogás valósulhasson meg.

Morvai Balázs, alapítványi kuratóriumi tag

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük