Mikor hordjunk szájmaszkot?

Mikor hordjunk szájmaszkot?

Itt az idő, hogy rendbe tegyük ezt a szájmaszk-kérdést!
Hordjuk vagy ne hordjuk? Megvéd-e vagy sem? És a mosható? A kötött? A házilag barkácsolt?

Kérdéseinkkel egyenesen dr. Dér Péterhez fordultunk.

„A koronavírust az FFP2-es és az FFP3-as szájmaszk tudja kiszűrni, a többi maszk nem véd a megfertőződéstől, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tanácsos hordani azt. Aki szájmaszkot hord, az nem magát védi, hanem önzetlenül a többi embert önmagától, a saját maga által terjesztett fertőzésektől. – fejtette ki dr. Dér Péter.

“Ez a vírus nem csak láthatatlan, de alattomos is: sokan úgy terjesztik, hogy fogalmuk sincsen róla.”

“Hiszen a lappangás alatt is fertőzhet, illetve nem mindenkinél okoz tüneteket. Nem tudhatjuk, hogy bennünk van-e, ezért lenne fontos a maszk viselése MINDENKINEK, érezze magát egészségesnek, vagy sem. És az esetben, ha tényleg mindenki hordja, a legegyszerűbb sebészeti maszk is, amiről most beszélünk, kitűnő védelmet jelent: hiszen nem engedi kijutni a vírusokat egy emberből sem. Most tehát mindenkinek azt tanácsolom: ha kimegy az utcára, vegyen fel legalább sebészeti szájmaszkot! Az FFP3 maszkokat pedig akkor érdemes hordani, ha zsúfolt helyre megyünk, például orvosi rendelőbe vagy boltba a felvásárlási láz idején.” – tette hozzá.

Mikor hordjunk szájmaszkot?
Ha valaki kilép az otthonából, legalább ilyen szájmaszk legyen rajta
Fotó: Isza Ferenc

A Kígyó Gyógyszertár gyógyszerésze a mosható maszkok viselését is jó ötletnek tartja, bár ő ebből személyenként hetet szerezne be, hogy jusson minden napra, és legyen ideje a mosás és fertőtlenítés után megszáradni. A kötött és horgolt, valamint a házilag, például papírtörlőből barkácsolt védőeszközöket viszont kifejezetten nem ajánlja.

„Nagyon fontos az is, hogyan viseljük a maszkot: ha egyszer felraktuk, nem piszkáljuk, nem húzzuk félre és nem igazítjuk. Szájat, orrot fedje. Ha sikerült félálarcot szereznünk, akkor annak pontosan illeszkedni kell az arcra, a szakállasoknak például a komplett arcszőrzetüktől el kell búcsúzniuk, ha nem tudják begyömöszölni alá” – tette hozzá Dr. Dér Péter. – „Sokan kérdezik tőlem, mi a titkos módszer, és mi a leghatékonyabb védekezés a koronavírus ellen. Titok nincs, a legnagyobb esély arra, hogy elkerülje az ember, pedig akkor van, ha otthon marad.

A szájmaszkok jelenleg mindenhol hiánycikknek számítanak az országban, ha kaphatók is, csak kis tételben, és irreálisan magas áron. A Mogyoródi Önkormányzat azonban március 19-én 5000 darabot rendelt, melyeket szét fognak osztani a lakosok között.

Borítóképünk illusztráció a Pixabay-ről.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük