Mit tehetünk a koronavírus ellen?

Egyelőre két igazolt koronavírus fertőzöttről tudunk Mogyoródon, de ennél akár többen is érintettek lehetnek. Épp ezért fontos megfogadni a következő tanácsokat.

“Sajnos van a faluban két igazolt koronavírusos eset, mind a ketten otthonukban vannak, hatósági karanténban, és tünetmentesek.” – jelentette be március 23-án Paulovics Géza polgármester. – “Eddig több mint százan választották az önkéntes karantént, az önkormányzat sok idősnek segít a mindennapi dolgok intézésében.

Azt, hogy kik a betegek, nem tudhatjuk, és azt sem, hogy miért tesztelték őket, ha egyszer tünetmentesek.

“A lakosság ebből nem profitálna semmit. Mert nem ezek az emberek azok, akiktől el fogjuk kapni a vírust. A betegség mindenütt jelen van, a fertőzés veszélyének mindenki kiteszi magát, aki kilép a saját otthonából, saját kertjéből.” – jelentette ki dr. Dér Péter, a Kígyó Patika vezetője.

A rendszeres kézmosással sokat teszünk a vírus megfékezéséért
Fotó: Pixabay

„Olyan ez, mint egy kockajáték: dobok egyet, és vagy jót dobtam, vagy nem. Teljesen a véletlenen múlik, hogy elkapom-e, vagy sem. Persze lehet “cinkelni” a kockát, befolyásolni, hogy jót dobjak, vagy rosszabbat. Például szájmaszkot, gumikesztyűt hordok és nem piszkálom az arcom, az utcai ruhát leveszem, amikor hazaérek, a cipőm talpát fertőtlenítem ezekkel pozitív irányba tudjuk befolyásolni. Rossz irányba is terelhetem, ha továbbra is élem a megszokott életem, nem csökkentem a kimozdulások számát a legminimálisabbra, nem hordok semmilyen védőfelszerelést, nem mosok kezet – folytatta.

Ezeket érdemes betartani az otthonunkon kívül
Grafika: Bolíviai Önkéntes Tűzoltóság, fordítás: Kozma Tamás

“És persze ki is maradhatok a dobásból, akkor, ha otthon maradok, ez itt mindenképpen a nyerési pozíció. Mindenkit erre biztatnék én is. A nem sürgős beszerzéseket el kell halasztani, a létfontosságú bevásárlásokat vagy rendeléssel intézni, vagy minél ritkábban boltba menni, akkor viszont szájmaszkban, gumikesztyűben, és alapos kézfertőtlenítéssel kísérve. – tanácsolja Dr. Dér Péter.

Hazaérve mindent alaposan le kell fertőtlenítani
Grafika: Bolíviai Önkéntes Tűzoltóság, fordítás: Kozma Tamás

Fogadják hát meg a tanácsokat, és vigyázzanak magukra! Ha segítségre van szükségük, Paulovics Gézat a +3670/412-0247- es számon lehet elérni.

Borítókép: Pixabay

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük