Szabad még néhány hely a katolikus oviban

Évek óta túljelentkezés van a Laura Vicuna Római Katolikus Óvodában, most azonban van lehetősége beiratkozni annak, aki még szeretne. Holnap és holnapután pótbeiratkozást tartanak, érdeklődni az óvoda vezetőjénél, Varga Györgynénél lehet.

A Don Bosco nővérek szomszédságában, a Dózsa György úton három óvodai csoporttal várja a gyermekeket a Laura Vicuna Katolikus óvoda. Az óvodát a szalézi nővérek tartják fenn, emiatt az intézményben meghatározó don Bosco szellemisége és pedagógiája. A szerzetes a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, szerinte a legfontosabb a gyerekeknek minél több elfoglaltságot felajánlani, hogy „ne legyen lehetőségük rossznak lenni”.

Szalézi szellemiség kívül és belül

Ez az 1800-as évek elképzelése, ám a mai napig is aktuális. Az ovisaink sokat mozognak, zenélnek, énekelnek, emellett lehetőségük van a szabad játékra is. Az egyik óvónőnk elvégezte az „Így tedd rá” továbbképzést, ő népi játékokat és körjátékokat tanít a kicsiknek. Egy pedagógiai asszisztensünk zenepedagógus, a kántor úr felesége, vele sokat zenélnek, énekelnek a gyerekek – fejtegette Varga Györgyné Márta néni, óvodavezető. – Különösen örülünk, hogy óvónőink között tudhatunk egy szalézi nővért, Helga nővért.


Az óvoda külsejében is érződik a szaléziak szellemisége: a csoportszobák letisztultak, természetesek és barátságosak. Mindegyikben található egy kis asztal, melyen friss virág és szentek szobrai gyönyörködtetik a szemet. Don Bosco arcképe több helyről is ránk mosolyog, ahogy a feszület is megtalálható minden szobában.

Vallásos és világi ünnepek

Minden nap gyertyát gyújtunk, és a napirend része a hitre nevelés. Ezt az óvó nénik tartják. A vallásos nevelés az ünnepeinkben is megjelenik: hatvan százalékuk egyházi, a többi pedig világi. A most következő böjti időszakot például úgy tartjuk, hogy megbeszéljük a gyerekekkel, hogy egy hétig nem eszünk csokit, és hamvazószerdán, illetve nagypénteken húsmentes ebédet kapnak – magyarázta Márta néni. – Kedves világi ünnepünk a szüret, amin a szülők is részt vesznek, az apukák az ovi udvarán sutyulják a szőlőt, az anyukák pedig zsíros kenyeret kennek nekik. A szülők egy zárt körű szüreti bálon is részt vesznek. Emellett gyakran járunk közösen misére: az apák és az anyák napját a vasárnapi mise után szoktuk megülni az óvodában, január végén pedig a don Bosco emlékmisén voltunk együtt az ovis családokkal.

Lehet még jelentkezni

Az óvoda másik híres ünnepe a nagycsoportosok bátorságpróbája: a ballagás után egy éjszakát az oviban töltenek, és ott is alszanak. Mindenféle mókás feladatok várnak rájuk, például szerenádozni mennek Miklós atyához, kincset keresnek a sötét udvaron, párnacsatát vívnak a többiekkel.
Az óvoda nyolcvan férőhelyes, egyházi intézmény lévén nem körzetes. Egyre nagyobb az érdeklődés iránta: az elmúlt két évben már voltak családok, akiket fájó szívvel, de el kellett utasítaniuk. Most azonban lehetőség van még csatlakozni: a csoportokban van még hely, így kedden és szerdán pótbeiratkozást tartanak az oviban. Érdeklődni Varga Györgynénél lehet a +36 30 393 9911-es számon, további információk az óvoda honlapján találhatók.

Az óvoda mindennapjairól Isza Ferenc készített galériát.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük