Így néz ki az új mogyoródi szélmalom

Lassan elkészül a Hangulat utca végén, a Somlyó lábánál található új mogyoródi turistalátványosság: a Szélmalom. Hétfő délelőtt a helyére emelték a hatalmas, észak-orosz fenyőből készült lapátszerkezetét, melyet Dancsó János Tehetségek Szolgálatáért életmű-díjas asztalosmester készített. 

A VEKOP pályázat keretében, a Hangulat utca végén Természetes Energia Állomás fogadóépülete épül napelemparkkal és egy 20 négyzetméteres szélmalommal. Céljuk, hogy bemutassák és népszerűsítsék az alternatív energiaforrásokat. Egy 100 négyzetméteres játszóteret is terveztek ide, sőt egy olyan ügyességi játékot is, amely környezetbarát, fából készült, elektromos áramot nem használ. A malom szerkezetkész épületére hétfőn délelőtt helyezte el Dancsó János Tehetségek Szolgálatáért életmű díjas asztalosmester és csapata a gigantikus lapátszerkezetet.

“Észak-orosz fenyőből készült ez a hatalmas szerkezet, amelynek helyre emeléséhez nem csak három emberre, de még egy darura is szükségünk volt” – fejtegette a maconkai mesterember.

Dancsó nevéhez ugyanis több híres mestermunka is fűződik: ő készítette el a Szépművészeti Múzeum tölgyfakapuját, az egri Servita templom karzatát, a hollókői „Mívesház” cseresznyefa bútorait, a sziráki palóc-kaput, vagy a Shöpf Mérei kórház szecessziós cseresznyefa kapuját. 

A mogyoródi munkájáról Isza Ferenc készített galériát.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük