Belefulladunk az illegális szemétbe?

Belefulladunk az illegális szemétbe?

Legalább tíz olyan hely van Mogyoródon és környékén, amit rendszeresen elcsúfít az oda lerakott illegális szemét. Az önkormányzatnak vannak ugyan eszközei, de a hatósági eljárás önmagában nem elegendő, itt lakossági összefogásra is szükség lenne!

Autógumi, építési törmelék, kommunális és veszélyes hulladék. A szeméthegy az egyik napról a másikra jelenik meg és kezd el növekedni egy-egy helyen. Az ott lakók, és sokszor a szennyezett ingatlan tulajdonosa is tehetetlen: ha nem találják meg a szemetelőt, akkor bizony rájuk marad az eltakarítás. A mogyoródi lakossági csoportokban szinte már minden nap születik újabb bejegyzés a falut elcsúfító szemétről, és a Mogyoród Ma szerkesztőségébe is többen küldtek képet a természetbe kirakott hulladékhegyekről.

Belefulladunk az illegális szemétbe?
Fotó: Farkas Zoltán

“Nálunk minden évben probléma a szemét, az idén reméltem, hogy más lesz a helyzet, de sajnos tévedtem. Ahogy beköszöntött a tavasz, megjelentek a csúf szeméthegyek” – panaszolta Farkas Zoltán, kukukkhegyi lakos. – “A tettesek a szántóföldekhez pakolnak, és szinte lehetetlen őket rajtakapni. Tavaly egyszer sikerült lefotóznom egy kisteherautót lerakodás közben, de többször nem.”
A probléma nem egyedi. Tenki Péter aljegyző kérdésünkre tíz olyan helyet is felsorolt Mogyoródon, ahol rendszeres az illegális szemétlerakás.
“Amikor bejelentést kapunk, akkor meg kell vizsgálnunk és ki kell derítenünk, hogy pontosan hol, mennyi szemetet raktak le, és ki tette azt. A hulladékot csak a hatósági eljárás lezárultával lehet elvitetni. Ezt a lerakó köteles megtenni, abban az esetben persze, ha megtaláljuk. Amennyiben nem kerül elő, úgy az ingatlan tulajdonosát kötelezzük erre” – magyarázta.

Belefulladunk az illegális szemétbe?
Fotó: Derzsi János

Felmerül a kérdés: ki rakja egyáltalán le a szemetet?
“Ennek egy részét a helyi lakosok rakják le: a felesleges dolgaikat, zöldhulladékaikat kiviszik a határba, ahelyett, hogy elszállíttatnák a hulladékkezelővel. Aki rendesen fizeti az egyébként kötelező szemétszállítási díjat, ahhoz évente egyszer házhoz mennek a lomokért. A sittet, festékmaradványt és a veszélyes anyagokat viszont az erre kijelölt lerakókba kell vinni, azt senki sem szállítja el” – folytatta Tenki Péter. – “A szemét másik részét az úgynevezett „vállalkozók” rakják le, akik például akik fillérekért szemétszállítást vállalnak. Volt egy olyan esetünk, ahol a kupacban talált információk egy budapesti céghez vezettek. Kiderült, hogy 20 ezer forintért vállalta egy ember, hogy elszállítja a szemetüket. Ide került a Hungaroring mellé, az illegális lerakatba.”

Belefulladunk az illegális szemétbe?
Fotó: Pixabay

Az aljegyző szerint a hulladékhegyek ellen lakosok is tehetnek.
“Az egyik erdőben például rendszeresen raknak le szemetet, és a terület tulajdonosa most már lezárta az oda vezető utat. Sajnos azonban nem lehet minden utat lezárni, mindenhová őrt állítani. A kamerás megfigyelés jó ötlet lenne, csak jogilag nehéz kivitelezni: közterületet ugyanis csak a közterület-felügyelettel rendelkező önkormányzat, vagy a rendőrség figyelhet meg, a kiépítés ráadásul rengeteg pénzbe is kerülne – magyarázta Tenki Péter. – “A legjobb az lenne, ha mindenki próbálna éber lenni a saját portája környékén, és ha gyanús autót lát, fényképezzen és írja fel a rendszámot! A magunk részéről pedig próbáljunk meg komposztálni, vagy az erre gyártott zsákokba gyűjteni a zöldhulladékot, és ügyeljünk, hogy egy papírzsebkendőt se ejtsünk el!

A borítóképet Derzsi János készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük