Ezért ne gyújts tüzet a járványügyi vészhelyzet idején

Március 22-től tilos az avar és a kerti hulladék égetése Mogyoródon, a szabályszegők pedig komoly bírságra számíthatnak. S hogy miért nem szabad tüzet gyújtani?

Paulovics Géza polgármester rendkívüli határozatot hozott, ami szerint tilos március 22-től az avar és kerti hulladék égetése Mogyoródon. Mindezt azért tette, hogy a mostani rendkívüli helyzetben, amikor a járvány miatt ajánlott naponta akár többször is szellőztetni, ne terjengjen füst a faluban a tűzgyújtások miatt.

A polgármester szerint friss levegőre mindenkinek szüksége van, tekintettel kell lenni a többi embertársunkra is, akiknek lehet, hogy a szellőztetés az egyetlen lehetőségük a levegőzésre.

Rendkívüli polgármesteri határozat

Intézkedése visszavonásig érvényes. Aki megszegi, komoly, akár félmillió forintos bírságra is számíthat. Ráadásul ezt még a tűzoltók kiszállási díja is megdrágíthatja, ha őket is ki kellet hívni a tűz eloltásához.

Alap esetben szeptember 15-től április 15-ig terjedő időszakban hetente három alkalommal lehet égetni a növényzetet, avart és növényi hulladékot, ám a rendkívüli intézkedés ezt most felülírta.

Az égetésnél léteznek már sokkal környezetbarátabb módszerek, ilyen a komposztálás vagy a zöldhulladék zsákolása és elszállíttatása.

Tűz gyújtása helyett környezetbarátabb megoldás a komposztálás
Fotó: Pixabay

A zöldhulladék tárolására alkalmas, lebomló zsákért fizetni kell. A zsákokat rendszeresen elszállítják április elsejétől. Bár újrahasznosuló zsákokról van szó, erdő vagy mező szélére ezeket sem szabad kitenni, mert illegális hulladéklerakásnak minősül és büntetendő.

Amennyiben külterületen van ingatlanunk, legfeljebb 10 hektáron égethetünk, persze csak akkor, ha ezt önkormányzati rendelet engedélyezi. Ám mielőtt bármit tennénk, a katasztrófavédelemnél be kell jelenteni a tűzgyújtást, és meg kell adnia azt is, hogy mekkora területen, mikor és pontosan hol fogunk égetni.

Szerencsére a kerti grillt vagy a szalonnasütőt továbbra is használhatjuk! Természetesen figyelnünk kell arra, hogy ne hagyjuk őrizetlenül, ne legyen a környezetében gyúlékony anyag, szeles időben semmiképpen se gyújtsunk tüzet, illetve legyen a kezünk ügyében egy vödör víz is vészhelyzet esetére.

A borítóképet Isza Ferenc készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük