Ezért lesz zárva szombatonként a Kígyó Patika

Változások vannak a Kígyó Patika háza táján: a kijárási korlátozás ideje alatt szombatonként zárva lesznek, ugyanakkor mostantól egyszerre több havi gyógyszert is ki tudnak adni. A részletekről és az okokról Dr. Dér Pétert, a gyógyszertár vezetőjét kérdeztük.


Most már több, mint egy havi gyógyszert is ki lehet váltani?

Igen, mert végre a nagy roham lecsengésével megfelelő mennyiségű gyógyszert tudunk rendelni, így ezt a korlátozást már nem kellett tovább fenntartanunk. Reméljük, hogy nem lesz megint olyan roham, ami újra indokolttá tenné ezen intézkedés visszavezetését.

Nem csak az egyszerre vehető szájmaszkok, de a gyógyszerek mennyiségét is korlátozni kellett a patikában
Fotó: Isza Ferenc

Jól látom, hogy most már van, hogy ketten is a patikában lehetnek? Miért könnyítettetek?

Nem könnyítettünk. Sajnos kevesebben lettünk, és sokszor előfordul, hogy a bizonytalan vásárlók, vagy több páciens részére történő gyógyszerkiváltás akár fél-háromnegyed órát is igénybe vett. Erre muszáj volt lépnünk, így amikor észleljük, hogy nagyobb a sor, vagy egy ilyen “dugulás” keletkezik, és persze a háttérben végzett munkák engedik, akkor mi is megpróbáljuk hamarabb elhárítani a fennakadást. Ehhez viszont szükséges még egy embert a patikába beengedni. Nem gondolnám, hogy könnyítés lenne a korlátozásokon, vagy az indokolt lenne, hanem csak reagálnunk kell arra a visszajelzésre, hogy hosszú a várakozási idő. Egy másik módszerrel próbálkoztunk múlt héten is, de nem hozott átütő eredményt.

Ráadásul szombatonként zárva lesztek? Miért és meddig?

Sajnos igen. Ez már második hete van így, mert sajnos az idősávos korlátozás mellett nehéz lenne ellátni a hozzánk fordulókat, illetve sajnos az első ilyen hétvégén nagyon sok konfliktus volt. Őszintén? Nem szeretnénk, hogy ezek a konfliktusok kimerítsenek minket, és így a hétköznapokban feszültebbek legyünk. Ez egy ideiglenes változtatás, amíg fennáll a kormányrendelet arról, hogy 9-12-ig csak a 65 év felettiek jöhetnek. De továbbra is figyelünk arra, hogy a nagyközség ne maradjon gyógyszertár nélkül 3 napnál tovább. Ezért is volt, hogy sokak meglepetésére, de Nagypénteken vállaltuk, hogy nyitva leszünk, bár nem este 7-ig, hanem csak 3 óráig. Sokan vették igénybe, valós szükségletekkel, így visszatekintve nem tartottam rossz döntésnek. A szombatokat sajnálom, de ott a megoldás vagy a hosszabbítás vagy a bezárás, viszont a jelenlegi létszámunk mellett hosszabb nyitva tartást ott nem tudunk biztosítani.

Mit javasoltok a pácienseknek? Mire számíthatnak?

Erre jó választ nem lehet mondani. Heti szinten kell mindig átgondolnom a működést, levonni a tapasztalatokat, és reagálni a változásokra. Egyet szeretnénk, a járvány végéig nagyobb szünet nélkül biztosítani a hozzánk fordulók gyógyszerellátását. Ehhez persze magunkra is vigyázni kell. Vírusmentes napokat és kitartást kívánunk mindenkinek a korlátozásokra, higgyék el, sajnos tudom, hogy megéri, és hogy ezek az intézkedések kellenek.

A patika új plakátját csütörtökön helyezték ki

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük